Konst är så mycket mer än estetik

När vi vandrar runt på ett konstgalleri är det en underbar känsla av att få uppleva all den skönhet som andra skapat. En bit av den kan följa med och smycka vårt hem. Varje gång vi går förbi det nyinköpta konstverket ger det en känsla av välmående och uppskattning. Faktiskt ses konsten av många som viktig inte bara för individen utan också för samhället. Politisk konst är till exempel en viktig del av ett samhälles utveckling. Tyvärr är dock konstsfären inte helt fri från problem själv. Till exempel finns det en del att diskutera när det gäller jämställdheten, men konsten och konstnärerna är trots allt en del av samhället. De kan inte alltid vara förskonade från de problem som finns där. Däremot vet vi att konst kan ifrågasätta och kritisera normer och dem som sitter vid makten. Därför kan feministisk konst till exempel vara en del av kampen för jämställd politik.Konst är så mycket mer än estetik 11

 

Konst, politik och välmående
Om det är ett intressant område för dig finns det gott om möjligheter att hitta politisk och ifrågasättande konst på en konsthall ute i Sverige eller i världen. Den andra delen av konstens betydelse för samhället handlar om välmående och estetikens betydelse för detta. Att arbeta med och uppleva konst kan användas som terapi. Till exempel kan möjligheten att skriva, måla eller uppleva tavlor göra att du mår bättre. Det här har tagits tillvara på barnmottagningen på Gävle sjukhus. Utsmyckningarna som skapats för denna är inte bara konst att uppleva utan också att själv interagera med. Konstnären Emilia Wärff menar att all konst ska vara okej att leka med.

Det är kanske något att fundera över nästa gång du besöker ett konstgalleri. Köp inte bara konst som passar väl in i en prestigefylld samling, utan konst som du mår bra av och kan umgås med. Tavlan eller skulpturen kan bli en uppskattad del av hemmet inte bara för sitt eget värde utan också för interaktionen med dig och dina gäster. Om vi funderar över hur stor skillnad ett konstverk kan göra i ett rum förstår vi också hur mycket trivsel som kan skapas genom att hitta rätt. Det är en personlig känsla och inte något som mäts i kronor och ören. Samtidigt kan ett dyrare verk vara en väl värd investering. Ditt hem är din borg, och om du fyller hemmet med välmående för många år framöver är konstgalleriet långt ifrån det som vinner mest på ditt inköp.

gazeti