Konstgalleri eller konstmuseum?

För dig med ett stort konstintresse är det självklart att uppleva så mycket konst du kan under semestern. Skillnaden mellan ett konstgalleri eller en konsthall och ett konstmuseum är som bekant att du kan köpa verken från de förstnämnda. Det tillför självklart en helt annan dimension till besöket. Det är spännande och roligt att gå och fundera över vilka av konstverken som hade passat allra bäst hemma hos dig, eller kanske vilka som hade kompletterat samlingen på bästa sätt. Ett mindre konstgalleri är också en spännande möjlighet att lära känna en ny och okänd konstnär. Där kan du kanske dock inte uppleva samma lyxkänsla när en ny utställning har premiär. Det är något speciellt med att dricka ett glas bubbel på vernissage och fira en konstnärs nya omtalade kollektion.

Även om det är roligt att besöka gallerier och konsthallar har även konstmuseum sina speciella lockelser. Var annars kan du få uppleva klassiska och ovärderliga verk? Den vördnadsfulla stämning som uppstår till exempel framför Mona Lisa i Louvren blir ett minne för livet. Ögonblicken rusar lätt förbi när du står där och insuper konsthistoria och ett av världens absolut mest kända penseldrag. Du kommer aldrig att kunna köpa Mona Lisa, men tack vare den fantastiska Louvren kan du och miljontals andra ändå få möjligheten att uppleva hennes storhet. Det är få, om några, tavlor som omgärdas av samma mysteriekänsla och har en lika legendarisk status. En del av historien handlar om att Mona Lisa egentligen aldrig blev färdig, även om Leonardos lärlingar färdigställde en prototyp åt sin mästare.Konstgalleri eller konstmuseum 1
Upplevelser för livet
Förutom Louvren finns andra konstmuseum och konstverk som en äkta konstälskare måste besöka någon gång i livet för att vara nöjd. Ett exempel är självklart Sixtinska kapellet. Även den som har sett de fantastiska mästerverken Michelangelo har skapat där har anledning att återvända. Självklart är det alltid fantastiskt att få uppleva Sixtinska kapellet hur många gånger du än varit där. I det här fallet handlar det även om att förutsättningarna nyligen blivit bättre. Teknikens framsteg har gjort att belysningen kunnat förbättras. Tidigare har möjligheterna varit begränsade på grund av rädslan för att ljuset skulle förstöra konstverken med tiden. Nu har sjutusen speciellt utformade LED-lampor installerats. Det ger en helt annan upplevelse eftersom målningarna syns betydligt bättre.

Även om konstmuseum är fantastiska och det kanske inte är lika roligt att besöka ett konstgalleri direkt efter en upplevelse av Sixtinska kapellet erbjuder de inte allt. Konsthallen eller galleriet ger dig nya upplevelser och en möjlighet att ta med dig dessa hem. Det är tur att du inte behöver välja utan kan få både och!

gazeti