Gränsen mellan konst och design blir allt suddigare, och många som idag arbetar som textildesigners skulle kunna kallas för konstnärer som har textil som sitt medium. Många textilier skapas ju för att vara dekorativa i våra hem, som kuddfodral, mattor och handdukar – precis som tavlor ska vara dekorativa. Om du vill hitta dekorativa handdukar och annan badrumstextil kan du gå in på Swedmart.se.
Ett tydligt tecken på det nära sambandet mellan konst, hantverk och design är det faktum att det finns en utbildning i textildesign på Konstfack, en av landets mest kända och välrenommerade konstskolor. Utbildningen är ett kandidatprogram på 180 högskolepoäng (motsvarande tre års heltidsstudier), och ämnar ge studenterna en praktisk och teoretisk grund för att arbeta med textil. Utbildningens praktiska delar består bland annat av olika textila tekniker, som textiltryck, vävning, drapering, färgning, broderi och stickning. Dessa praktiska kurser varvas under utbildningen med teoretiska och konstnärliga kurser, till exempel i olika gestaltningsmässiga förhållningssätt. Eleverna lär sig den konstnärliga processen genom att teori, metod och reflektion används kontinuerligt under utbildningen. De undervisningsmetoder som används är bland annat föreläsningar, handledning, workshops, grupparbeten och studiebesök. Hela utbildningen bedrivs också med en medvetenhet om genusperspektiv, miljöperspektiv och etikperspektiv.
Om man lyckas väl som textildesigner, till exempel genom att skapa ett mönster som blir ens signum och som blir mycket populärt, kan man gå väldigt långt i branschen. Ett exempel på det är Marimekko, ett designföretag som framförallt framställer textilier, och vars klassiska blommönster känns igen av människor världen över. Den första Marimekkobutiken öppnade 1952 i Finland. Där sålde Viljo Ratia och hans fru Armi Ratia textilprodukter med mönster och tryck som för tiden var mycket vågade och moderna. Kanske är det också hemligheten bakom framgångsrik design: att våga vara steget före alla andra. Marimekkos produkter fick snart ett internationellt genombrott, och visades i tidningar som Look och Life. På höjden av Marimekkos popularitet bar till och med modeikonen och presidenthustrun Jackie Kennedy kläder med Marimekkos design.
Enligt Statistiska centralbyrån är medelinkomsten för en formgivare ungefär 35 000 kronor. Om man tycker om konst och att arbeta med textil kan det med andra ord vara ett yrke att satsa på.