Vadstena konstgalleri

Vadstena konstgalleri ligger som namnet antyder i Vadstena. Det drivs av Föreningen Vadstena Konstgalleri, som bildades 1987 av några konstintresserade vadstenabor. Föreningen drivs helt ideellt och endast utifrån medlemmarnas passion för konst. De får ekonomin att gå ihop genom medlemsavgifter, sponsorer och provision på de konstverk som säljs via galleriet. Dessutom har föreningen rätt till ett kommunalt föreningsbidrag som drygar ut kassan. Föreningen har i nuläget ungefär 200 medlemmar, som för en årsavgift på 200 kronor får en rad förmåner som lämpar sig för konstintresserade. Förutom att de kan diskutera konst med de andra likasinnade medlemmarna får de också ställa ut egna verk i galleriet under en medlemsutställning som hålls varje år. De kan också hyra galleriet helt för sina egna verk under tio dagar. Dessutom kan de köpa konst som ställs ut i galleriet till rabatterat pris, och all konst som köps in av föreningen lottas ut till dess medlemmar vid årsmötet.800px-Vadstena-Sweden

Föreningen håller ungefär 10 utställningar per säsong, och varje säsong sträcker sig mellan februari och oktober. Föreningen strävar efter att visa upp olika uttryck i utställningarna, och ha en bredd på de som ställer ut. Därför kan man under 2015 se allt från etablerade konstnärer i galleriet, till elever vid Lunnevad folkhögskola. En konstnär som visades upp under 2014 var Jucivaldo Tavares, en konstnär med ursprung i Brasilien som numera bor i Lund. Hans målningar är färgstarka och abstrakta, vilket konstnären själv beskriver som ”en översättning av den brasilianska hettan”. Enligt föreningens ordförande, Anna-Lena Rapp, är Tavares konst annorlunda från det de brukar visa upp, och ”sticker ut lite”. Men utställningen blev välbesökt, och människor kom in redan vid öppningsdags. En av de som besökte utställningen var Erdmute von Kleist, som menade att de var härliga färger, som man blev glad av att se.

För att ett litet konstgalleri som Vadstena konstgalleri ska nå ut till allmänheten och de utanför Vadstena är det oerhört viktigt att synas på internet genom att ha en väl fungerande och uppdaterad hemsida. För att kunna hantera hemsidan på ett smidigt sätt och hålla den uppdaterad är det bra att ha ett webbhotell som är användarvänligt. Om du vill lära dig mer om webbhotell och få rekommendationer kan du gå in på Webbhotells.se.

gazeti